Zuid Afrika

Aan mensen die er nog nooit zijn geweest, geef ik altijd het advies: trek eerst eens een paar weken door het land. Koop een ticket Amsterdam-Johannesburg en terug Kaapstad-Amsterdam. In Johannesburg huur je een auto, rijdt eerst door de wildparken, door Swaziland naar de Zulu"s en dan naar Durban. Je rijdt door de Karoo, neem de garden route (Knysna, Plettenberg Bay en St. Francisbay bijvoorbeeld waar ik in samenwerking met John Cooper van AIDA beeldschone huizen en stukken grond verkoop -E-mail: aidastf@e-prop.co.za of telefoon 0027-423-940336.
John is een zeer aimabel mens die alles van zijn St. Francisbay afweet. Hij spreekt (uiteraard) engels, maar ook zeer verstaanbaar afrikaans. In St. Francisbay is een 9-holes golfcourse en de THATCHWOOD COUNTRY LODGE van het vriendelijke nederlandse echtpaar Jef en Mirjam van Heeswijk heeft een tuin die op de golfcourse uitkomt E-mail: thatchwood@intekom.co.za en telefoon/fax 0027-423-940082.
(Bovendien als u erbij vertelt, dat u een client bent van Tineke de Nooij krijgt u 20% korting bij deze Bed & Breakfast)


Op dit moment krijg je een visum voor 3 maanden. Dat visum krijg je bij aankomst in Zuid Afrika op de airport. Heb je een ticket wat een halfjaar geldig is dan is er niets aan de hand Een geldig retourticket is overigens een vereiste, want anders kom je het land niet in. Als je langer dan een jaar in Zuid Afrika wilt wonen moet je een emigratieprocedure starten en nogmaals, daar zijn ze niet al te makkelijk in.

Overigens door het land trekken en logeren bij de B&B is het allerleukst.De toeristenbureaus hebben alle soorten portfolios en daarin staan de B&B's afgebeeld. Gemiddeld zo"n 250 Rand p.p. en voor 1 Euro krijg je momenteel 8 en een halve Rand (maar het blijft wisselend). Maar ze zijn ook goedkoper en ook duurder en luxueuzer. Laat je voorlichten door het reisbureau of het Zuid Afrikaans verkeersbureau.

Een auto huren is over het algemeen niet goedkoop, maar daar tegenover staat weer dat de dagelijkse kosten een stuk lager liggen dan bij ons. De Rand wordt door ons uitgegeven als een Euro, dus buiten de deur eten en boodschappen doen is goedkoper. Voor goedkope tickets kan ik ook adviseren waar u terecht kunt.

De wijn is natuurlijk verrukkelijk. Zuid Afrika kent geen slechte oogsten, alleen is het ene jaar de witte wijn en het andere jaar de rode wijn beter. Er is een groot tekort aan rode wijnen en er worden honderden hectares aangeplant op dit moment. Het wijngebied bij uitstek is natuurlijk Stellenbosch en omgeving, maar ook richting Riebeek Kasteel en Tulbagh en Clan William heeft een prachtig gebied (de Swartland wijn route).


Kaapstad is naar mijn gevoel 1 van de mooiste steden op aarde. De Waterfront (een winkelcentrum en vele terrasjes aan de haven) is bij mij favoriet. Bovendien heb je uitzicht op de Tafelberg en dan pas heb je echt het gevoel in de Kaap te zijn.

De Westkaap, dus vanaf Kaapstad naar boven, richting Yzerfontein, Darling en Langebaan is een unieke plek. In September, als het voorjaar begint staat alles tot Namibie aan toe vol met bloemetjes. Het wonder van de natuur.

Er is op dit moment geen tijdsverschil, dus met vliegen nooit een jetlag. De zomer begint op 1 december tot 1 Maart en vanaf 15 december tot 15 januari hebben alle Zuid Afrikaners ook vakantie en zitten hotels en B&B barstensvol, dus reserveren gewenst. Ook vliegtickets moeten maanden van te voren besteld worden). vanaf 1 maart tot 1 juni is het herfst (nog steeds prachtig weer daar) en vanaf 1 juni is het winter. Voor Johannesburg betekent dat s'nachts af en toe onder het nul punt, maar overdag stralend weer. Ook in Kaapstad is het kouder, maar overdag kan het altijd nog zo'n 23 graden worden. Er kan dan ook regen vallen en om 6 uur s'avonds is het donker. De lente begint in september en aan de westkust is het 1 bloemenzee op dezelfde plaatsen waar het in de zomer een dorre vlakte is.


Overigens aan de Indische Oceaan richting Durban wordt het nauwelijks kouder.

Dan nog: de Atlatische Oceaan is bijna altijd te koud om in te zwemmen. (Maar prachtig om naar te kijken) de Indische Oceaan is een paar graden warmer -daar is namelijk een warme golfstroom.

De bevolking is heel vriendelijk. Natuurlijk is Johannesburg crimineel, maar welke grote stad is het niet op dit moment. Dus voorzorgsmaatregelen nemen d.w.z. niet in je eentje s"avonds in de auto in die omgeving en altijd een portable telefoon bij de hand.

Autorijden doe je links, maar daar ben je zo aan gewend. De wegen zijn prima.
Injecties heb je niet nodig. Artsen en ziekenhuizen zijn uitstekend. (Altijd een reisverzekering sluiten natuurlijk).

Als je een vakantiewoning wilt kopen, eerst je nederlandse geld daar op een bank zetten. (Dan kan je namelijk je geld altijd weer het land uitkrijgen) Als je je geld vastzet per maand of per jaar, zijn er rentes van 14 en 15%. De procedure is heel eenvoudig en de Zuid Afrikaanse regering vindt het prima dat buitenlanders huizen kopen en je krijgt alle medewerking.
De Rand is nu januari 2002 dramatisch gedaald tot 13 Eurocent. (Bij alle prijzen genoemd bij de huizen is uitgegaan van 42 cent). Het betekend voor ons alleen dat het nu gunstig is om te investeren, want ook deze malaise is weer tijdelijk.

Een bezoek aan Zuid Afrika zal je veranderen. Geniet van de ruimte, de natuur, het lekkere eten en het gezelschap van de afrikaners.

Ikzelf heb daar een vakantiehuis aan de Westkust, dus boven Kaapstad. Wij gaan daar een paar maanden naar toe, op het moment dat het weer in Nederland helemaal niks is. Hebben daar onze vrienden en leuke buren (die ook op het huis passen als wij er niet zijn)en genieten met volle teugen.
Als u een vakantiewoning wilt kopen, kunnen wij ook voor de verhuur zorgen.Groetjes Tineke

E-mail: Tineke